A szuvidálás  otthoni eszközei, használatuk, működésük

A szuvid technológia otthoni alkalmazásának elterjedése, némi késéssel ugyan, de egyértelműen fejlődésnek indult a hazai háztartásokban  is. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, két fontos tényezőnek köszönhető. Az egyik, hogy a megvalósításhoz szükséges precíziós eszközökök ma már széles körben beszerezhetőek, áruk folyamatosan optimalizálódik, a másik pedig az, hogy már hozzáférhető a technológia szakszerű oktatása a Gasztronauta kft jóvoltából, a háztartások által közkedvelt távoktatás formában is.

A tudatos Séfek már otthon is alkalmazzák a szuvid technológiát, elkápráztatva ezzel a családot és persze otthon kísérleteznek ki néhány fogást az étterem étlapjára. Nekik készültek a nagyobb teljesítményű rozsdamentes külső vákuumozók, és a kisebb rozsdamentes főzőkádak, melyekkel nem kell minőségi kompromisszumot kötni, mégis elérhető áron, a szuvid.hu  kínálatában a  legprofibb otthoni szett is már nettó 200 ezer Ft alatt megvásárolható tokkal, vonóval..

 

A szuvidálás eszközeiről:

Vákuumcsomagoló gépek 

Vákuumozó gép beszerzésénél sokan figyelmen kívül hagyják a levegő kiszorításának kulcskérdését, pedig ez biztosítja a levegő kiszorítását a tasakból, így a levegő jelenléte nélkül létezni képtelen baktériumok elpusztítását. Az el nem pusztítható baktériumok csíraszámát a technológia során lecsökkentjük olyan alacsony szintre, ahol már képtelenek szaporodásra, így a romlás hosszú időre megakadályozható. A technológia otthoni alkalmazásához tehát szükség van egy lehetőleg dupla hegesztőszálas,  légcsatornás rendszerű vákuumozóra, ami a levegőjelentős részét képes kiszívni a tasakból.

A külső vákuumcsomagoló gépek sajnos nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására, a húson lévő minimális  nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból. Speciális zacskók szükségesek a használatához (mikrobarázdás, vagy légcsatornás), melyek nem mindegyike alkalmazható 70 fok felett. Működése szerint direkt módon történő vákuumozásra alkalmas a külső vákuumozó berendezés.  Vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki.

Fontos még továbbá, hogy a biztos légmentes zárás érdekében dupla hegesztést alkalmazzunk. Ez biztosítja, hogy ne kerülhessen levegő a vákuumtasakba még akkor sem, ha az egyik hegesztés megsérül zsírosodás, elégés, folyadék kicsordulása miatt vagy,  nem működik tökéletesen hegesztőszál. Ezért csakis olyan vákuumozó gépet vásároljunk, amelyiknél a teflonszalag cseréje megoldható. Ilyenek a szuvid.hu európai gépei is.

Vákuumtasakok 

A vákuumtasakok összetételénél nagyon fontos szempont, hogy hőrezisztensek legyenek, azaz hő hatására ne váljanak ki a műanyag tasakból mérgező anyagok. Ezért csak a speciális szuvidáló tasakok alkalmazása javasolt. A vákuumfólia vastagsága mikronokban fejezhetők ki. A szuvidálás  minimális  követelménye a 90 mikron tasakvastagság. Minél nagyobb a vákuumtasak vastagsága, annál nagyobb a hő tolerancia, tehát a mérgező anyagok is kisebb eséllyel oldódnak ki a termékből. Ettől függetlenül közel sem főzhető minden 90 mikronos vákuumtasak, csak amelyik speciális kioldódás mentes anyagból készülnek.

Külsőtasakos vákuum-csomagológépekkel lezárhatók a légcsatornás vákuumtasakok, melyek általában mikrobarázdáztak.

– Hőkezelő, temperáló, szuvidáló eszközök 

A második fontos eszköz egy hőszigetelt kád, mely lehetőleg vízcirkulációs rendszert tartalmaz, mert az úgynevezett passzív, vagy statikus kádak nem tudják a kád minden pontján egyenletesen tartani a hőmérsékletet. Mivel a pontosság kulcskérdés, a vízkeringetés elengedhetetlen része az otthoni főzőrendszereknek is. Ezek alól kivételt képeznek a Svájci Vac-Star szuvid gépei, melyek örök életűek, konvektív vízároltatása van, ezért nagyon pontos. További előnye, hogy rizsfőzésre, posírozásra, konfitálásra, alaplevek, és éltető levesek főzésére is kiválóan alkalmasak.

 – Jégkocka

A jeges fürdő alkalmazásához szükséges eszköz. Az elkészült termékeket hirtelen sokkolásnak, felületi lehűtésnek kell követnie, hogy a jeges víz optimálisan (1 órán belül) le tudja hűteni a sous-vide félkész terméket a 3 fokos tárolási hőmérsékletre.

– Sokkoló hűtés – A jeges fürdő után, a maghőmérséklet lehűtésére alkalmazzuk. Gyors és megbízható megoldás, a modern hűtőszekrények rendelkeznek gyorslehűtés, gyorsfagyasztás funkcióval.

A szuvidálás teljes elterjedésében az jelentett gondot, hogy az eszközök  meglehetősen borsos áron voltak kaphatók.

Az áttörést a Sous-Vide Chef  háztartási termékei meghonosításában, a kedvezőbb árú, vízkeringetős főzőautomaták, vagy a merülő vízkeringetők  jelentik, melyeket már a hazai háztartások anyagi lehetőségei szerint áraztak. A szuvid.hu az igazi otthoni szuvid szakértők oldala, mely webáruház tulajdonosai mögött valódi szakmai tartalom és több évtizedes kutatások, szuvidolási szakértelem  bújik meg. Ez nem csak egy webáruház a sok közül, itt valódi tudás is beszerezhető.

Tarts velünk életed legjobb szuvid kalandjára!

Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail cím:*
 

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót:*